Пътешествия

Бузлуджа

 Темата за Бузлуджа предизвиква много емоции в България. Няма българин, който да няма отношение към нея. За част от тях това е паметник, който трябва да се разруши, заради това, че е символ на комунизма, а те не искат да си спомнят този период от историята на България. За тяхното щастие може би скоро няма да остане много от този паметник.

Доскоро може би щях да се съглася с тях, не виждах смисъл да съществува. Не съм участвала в  събирането на парите за строежа му, а също така не си спомням нищо от този период. И за мен беше просто монумент на комунизма, управлението от което толкова много хора говорят за него с отвращение, но това лято реших да го посетя, просто за да го видя преди да се е разпаднал най-големия идеологически паметник в България, защото все пак е част от нашата историята, не зависимо дали е хубава или лоша.

Бузлуджа в миналото

Преди да тръгна ми разказаха как са събирали пари, за да се построи, как е просто една чиния и вече е ужасна развалина и нищо повече, но макар че вече няма прозорци, че всичко се руши, че няма останало много от мозайките, все още може да се види величието му. Учудих се как в България може да се направи такава уникална сграда с невероятна мозайка. Замислих се дали сега е построено нещо подобно, но честно казано се сетих само за големите бизнес сгради и моловете. Толкова много български творци са участвали, за да изградят Бузлуджа, сграда, която не може да се види никъде другаде. А сега майсторството и трудът им се разграбва от хората, отишли да разгледат именно тяхната творба. Не е ли малко тъжно сами да съсипваме това, което е построено сме построили, с парите на държавата и на родителите ни?

След посещението ми на паметника останах с чувството, че оставаме част от нашето минало да се заличи, без да осъзнаваме, че назависимо дали паметника на Бузлуджа остане или не, комунизмът винаги ще е част от Българската история. Самото му оставане да се разрушава и разграбва по този ужасен начин говори само за това колко ние се уважаваме като народ и колко ценим нашата история.

Независимо дали официално е собственост на държавата или на Българската Социалистическа Партия, паметникът на Бузлуджа е на българите, който не го ценим, но въпреки всичко влизаме през малка дупка, за да видим малкото останало от него и известните му мозайки.

Бузлуджа днес:

Източници:
www.buzludzha.com

https://bg.wikipedia.org/  
http://profit.bg/
http://humanplanet.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Theme by: Allo les Parents, Customised by: Neli Tsankova
Powered by WordPress