7 юни 2017 г.

Калъфче за куки за плетене

Когато имате повече от една, две куки за плетене е важно да имате и удобно калъфче за тях. Разбира се винаги може да използвате някой готов несесер за козметика, например, но той няма как да Ви донесе същото настроение, както направения от Вас специално за Вашите куки. А да си ушиите такъв калъф никак не е трудно.
Изберете си един или два десена плат, които си отиват и Ви харесват. Вземете и малко вата. От платовете отрежете следните парчета: 60см х 19см за основа на калъфа, 25см х 19см за куките, 5см х 15см за ножицата и 5см х 4см за иглите. От ватата Ви трябва парче 30см на 19см.
Сгънете плата за основата на калъфа на две, така че да получите парче 30см на 19см. От отсрещната страна на сгъвката на плата изрежете плата във формата на дъга. За целта може да ползвате чиния или кръгла кутия. Изрежете същата дъга и от ватата (от късата страна).
Следва да направите отделението за куките. За целта прегънете плата на две, за да получите парче 12.5см на 19см. Изгладате го добре. Сложете го в долния ляв край на основата на калъфа, така че прегъната част на парчето да е от горната страна (както на снимката по-долу) и го зашийте в левия и десния край. За да разграфите правилно отделението за кукуте, трябва да се съобразите с броя на куките, които имате или които искате да сложите в него. Добре е отделенията да са различна широчина спрямо дебелината на куките. Направете ги тесни, за да не Ви изпадат куките.
За да направите отделенията за иглите и ножицата отново трябва да прегънете платовете, така че да получите следните парчета 2см х 5см и 7.5см х 4см. Прегънатите части трябва да са от горната страна. Зашийте парчета от останалите страни. Направете разделенията за иглите с различна широчина, за да може да ги използвате както за тънки игли, така и за дебели. Отделението за ножицата го стеснете от двете страни спрямо Вашата ножица, така че да не изпада.
Прегънете плата за основата, така че зашитите отделения да са между прегънатите части на основата. Закрепете ватата с карфици за нея и я зашийте, като оставите малка дупчица в края, през която може да обърнете калъфа от лицевата страна.
След като сте обърнали калъфа, така че отделенията за куките, иглите и ножицата да са видими, зашийте по края на плата на основата, като на снимката по-долу. Така ще получите красив завършек на Вашия калъф.
Зашийте копчето и направете илик за него, с което калъфът е готов.
Приятно плетене!

Няма коментари :

Публикуване на коментар